Geen christen mag zich christen noemen zonder pastor te zijn

‘Creative Ministry’ was de titel van het boek van Henri Nouwen dat in 1971 verscheen. Het is een soort handboek spirituele praktische theologie. De belangrijkste taken van de pastor worden besproken: leren, preken, persoonlijke pastorale zorg, samenlevingsopbouw en vieren. De kern van het boek ligt in Nouwens pleidooi voor een manier van pastor zijn die verder gaat dan professionaliteit. Pas door de inbreng van de eigen spiritualiteit kan ook de zo nodige creativiteit in beweging komen en kan er creatief pastoraat ontstaan.

In het afrondende hoofdstuk van het boek, met de titel ‘Een spiritualiteit voor het pastoraat’, schrijft Nouwen (Pastoraat en spiritualiteit, blz. 231-232):

‘Er is geen grotere liefde dan je leven geven voor je vrienden.’ (Johannes 15:13)

Voor mij is in deze woorden heel de betekenis van het christelijke pastoraat samengevat. (…) Er zijn veel mensen die dankzij langdurige training een hoog competentieniveau hebben bereikt met betrekking tot het menselijke gedrag, maar er zijn maar weinig die bereid zijn hun eigen leven voor anderen te geven en van hun zwakheid een bron van creativiteit te maken. (…)

Pastoraat betekent een voortdurend pogen het eigen zoeken naar God met alle momenten van pijn en vreugde, van wanhoop en hoop, beschikbaar te maken voor allen die aan deze zoektocht willen meedoen maar niet weten hoe. Daarom is pastoraat op geen enkele manier een privilege. Het is in tegendeel de kern van het leven als christen. Geen christen mag zich christen noemen zonder pastor te zijn. (…) Welke vorm het christelijk pastoraat ook aanneemt, de basis ervan is steeds dezelfde: je leven geven voor je vrienden.

Plaats een reactie